Khamis, 24 Mac 2011

Industrial visit & JMMIM

  Kemarin merupakan industrial visit aku yang kali terakhir di USM ke Stesen JanaElektrik Gelugor (SJG). Dan juga mungkin merupakan kali terakhir menaiki bas USM yang serba selesa errr..Sepanjang berada di USM, ada jugak la sesi lawatan yang aku join dan semuanya free seperti Inokom Kulim, Motorola dan yang paling jauh Proton Shah Alam.

  Sedikit info mengenai SJG, ia dijana oleh dua sumber iaitu gas dan steam turbine dimana natural gas dari Petronas digunakan sebagai bahan pembakaran. Sebagai backup, distillate fuel juga boleh digunakan in case klu ada problem dgn pembekalan gas. Sistem yang digunakan ialah combined cycle power generation dimana sisa haba dari gas turbine disalurkan ke heat recovery steam generator (HRSG) untuk menghasilkan steam dan seterusnya menjana pula steam turbine. (Sebenarnya tujuan aku tulis ni untuk revision,mungkin ada test ke pagi ni mengenai lawatan kemarin...hehehe)



  Oh ya, tinggal sehari je lagi Jamuan Makan Malam Interaksi Mekanik (JMMIM). Aku tengok semua orang bukan main lagi beli baju merah sempena tema geng-geng tahun akhir. Kupon pon dah dapat, harap-harap function malam esok dapat berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah dan makanan pon cukup serta sedap..hehehe

Semoga 106 menjadi nombor yg dipanggil untuk cabutan bertuah, 
entah2 dapat keta or moto ke...tapi ada ke???

5 ulasan:

Fadzli Amir berkata...

Salam kenal...kat mana ye pusat janakuasa TNB Gelugor ni....hehehe..walaupun dah 13 tahun duduk di Penang, tapi masih tak tahu lagi ceruk2 kat sini....

-apis- berkata...

power plant ni sebelah dgn TESCO dan menara IJM..klu dari jambatan ikut haluan ke kanan melalui jalan dpn e-Gates tu..nama jalan x igt..kalau dari jauh boleh nampak dia punya cerobong asap (chimney)yg ada corak lukisan..hehe

me suya berkata...

tetiba husna sorang je duduk depan tu. apakah? hehehe

waaa korang, nyempat lagi eyh.. fyp2

-apis- berkata...

entah la kat husna tu..huhuhu

ni sbb amek kls energy conversion system, sbb tu ada lawatan..lgpon kejap ja pon,kol dah 3 dah smpai kampus..hehehe

♥suNa husNa♥ berkata...

mek ya...
aku camerawomen dat day...masa aku nk p amik gmbo tu,depa xsave port dah aku aku nk mik gmbo...tepaksala dok dpean..sob2....

racist toi dak2 ni...:P