Rabu, 30 Mac 2011

Kerja atau sambung Master??

Mungkin dilema ini akan selalu bermain di benak fikiran bagi sesiapa yang akan habis study degree. Mana yang lebih baik untuk diri sendiri..Petang tadi sempat aku hadir mengenai taklimat mengenai prospek untuk sambung Master dan seterusnya Phd. Macam gempak je kan dengar tapi bila diberi penjelasan dengan jelas pikir 10x mahu sambung belajar!

Honestly speaking memang aku berpeluang untuk sambung mengikut skim yang ditawarkan tapi banyak plak alasan aku. 2016 baru habis belajar dan dpt Dr. Dr Hafiz, ishhh pelik ja dgr..hehe. Rasanya dah lama aku menghabiskan duit parent, dari tadika sampai masuk U masih lagi bergantung kat diorang. Campur 1,5, 5, 1, 4 total 16 tahun!!Dah tiba masanya aku stop dan giliran diorang lak guna duit aku. Memang la sambung master dapat duit poket (mewah lagi compare dgn gaji fresh graduate) tapi feel belajar ng kerja x sama kan.

So, conclusionnya aku pilih kerja (keputusan sehingga malam ni) dari sambung belajar. Semoga keputusan yang aku amek ni tidak membawa sebarang kekesalan untuk 5 atau 10 tahun akan datang (kalau umur panjang). Kepada member2 yg nak sambung belajar aku galakkan sangat. At least ada la nanti kawan2 aku jd lecturer. Senang sket anak aku nak masuk USM (future thinking..hahaha)


Entry pendek ja sebab banyak keja. Sesapa yg blogwalking harap maaf x sempat nak kunjung. Sesapa yg jd followers thanks a lot, nnt free comfirm empunya blog follow balik. 

Selamat menjawab test (sok ada test..errrr) 

6 ulasan:

me suya berkata...

gitu juga fikiran suya sekarang..Dan dalam masa sekarang ni ttp dgn keputusan lama..Sambung master.. Tapi nt menganggur 2-3 bulan nk tunggu convo tu.. takut lak berubah hati.. Tapi mmg dah berniat. akan belajar setakat mana yang mampu..

-apis- berkata...

bgus la klu macam tu suya..org yg btol2 minat,kuat semangat dan istiqamah dgn pendirian ja leh sambung..hehehe

Anak Pak Muin berkata...

sukiman bangge dgn awak...blaja 4 tahun utk jadi engineer, so, be an engineer..don't hesitate..cewah

Pendekar_Dodol berkata...

malam esok lusa jgn ubah fikiran plak

iPai berkata...

keje !! keje !! keje !!

-apis- berkata...

ipai:jom!jom!jom!tapi kt mn??hahaha

dodol:well,u know me..hahaha